TerugTerug

Wanneer
Tractorrijbewijs?

Wanneer heb je nou een tractorrijbewijs nodig? Dit is een veelgehoorde vraag. Er zijn wel wat mitsen en maren die belangrijk zijn om te weten. Hieronder hebben we geprobeerd om de hoofdlijnen in kaart te brengen wat het T-rijbewijs nu inhoudt. In ieder geval mag je je T-rijbewijs gaan halen (afrijden) vanaf je 16e jaar. Met theorie mag je al starten als je 15,5 jaar bent.

Voertuigsoorten.

De voertuigsoorten waar het T-rijbewijs betrekking op heeft zijn zogenoemde LBT’s (Landbouw- of Bosbouw Tractor) en MMBS’en (Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid). Indien een LBT of MMBS, inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant, niet breder is dan 130 centimeter, en wordt gebruikt voor maaien, onkruidbestrijding, vegen, sneeuw ruimen, gladheidsbestrijding of hondenpoep verzamelen, dan is deze uitgezonderd van het T-rijbewijs. Een aanvullende eis is verder dat het bewuste voertuig niet uitgerust mag zijn met een mogelijkheid tot het koppelen van een aanhanger of getrokken verwisselbare machine. Het T-rijbewijs geldt voor bijna alle motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS’en). Je mag echter wel zonder rijbewijs op een akker rijden.

Bijschrijving autorijbewijs.

Heb je vóór 1 juli 2015 je B-rijbewijs (auto) gehaald en ben je ouder bent dan 18, dan mag je met een LBT of MMBS op de openbare weg rijden. Het T-rijbewijs wordt automatisch bijgeschreven op je autorijbewijs.

Heb je een vraag?

We beantwoorden je vragen natuurlijk ook graag telefonisch.

Een vraag?
Stel ‘m gerust.

Informatie aanvragen