TerugTerug

Praktijkexamen
autorijbewijs.

Het praktijkexamen voor het autorijbewijs is het eindstation van je rijopleiding. Na een voldoende resultaat ben je geslaagd voor je praktijkexamen en dus helemaal klaar!

Start van het rijexamen.

Op de dag van je praktijkexamen word je een uur voor je examen van huis, school of werk opgehaald door je instructeur. De instructeur zal je ter controle nog eens extra vragen naar je legitimatiebewijs en je theorie-uitslagformulier. Daarna ga je rustig een uurtje voorrijden. Je rijdt zelfstandig rond en laat zien wat je hebt geleerd hebt. Fouten maken is op dit moment helemaal niet erg. Je instructeur geeft je juist nog tips geven hoe je dit kunt voorkomen tijdens je examen.

Aankomst CBR Alkmaar.

Tien minuten voor je examen arriveren jullie bij het CBR in Alkmaar. Je parkeert de auto achteruit in een parkeervak op het examenterrein, zodat je bij vertrek goed zicht hebt en niet meteen voor een lastige situatie komt te staan. Vervolgens ga je met je instructeur naar binnen en krijg je het zelfreflectie-formulier om in te vullen. Dit is een formulier waar een paar vragen worden gesteld over hoe jij vindt dat je erin zit. Dit formulier wordt pas na je examen bekeken door de examinator of zijn bevindingen in lijn zijn met jouw zelfbeeld.

Kennismaking examinator.

Via de intercom wordt je opgeroepen om samen met je instructeur naar boven te komen. Het tafelnummer staat op je oproepkaart. Zorg dus dat je je legitimatie, theorie-uitslagformulier, oproepkaart en zelfreflectie-formulier bij je hebt als je naar boven gaat. De examinator stelt zich voor, en vertelt in het kort waar hij op let tijdens de examen rit. Het komt erop neer dat jij je op een vlotte, veilige en zelfstandige manier door het verkeer kan bewegen. Kijkgedrag, verkeersinzicht en de beheersing over het voertuig zijn hierbij belangrijk evenals milieuverantwoord rijden. Het examen duurt zo’n 55 minuten. Voordat je gaat rijden vraagt de examinator of je een kenteken wil oplezen op 25 meter afstand. Zodoende is meteen duidelijk of je zicht voldoende is. Voor het wegrijden zal er nog een aantal vragen worden gesteld over het voertuig. Hierna ga je dan de weg op.

De examenrit.

Ons advies is altijd om je instructeur mee te laten rijden tijdens het examen. Vraag wel even aan je examinator van te voren of dat goed is (99,9% vindt dit prima). Tijdens de rit zullen er twee bijzondere manoeuvres van je gevraagd worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn een stopopdracht, omkeeropdracht of routeopdracht. Verder wordt er beoordeeld hoe jij je gedraagt in het verkeer. Kijkgedrag is hierbij zéér belangrijk.

Terug bij CBR.

Na de rit komt je terug bij het CBR. Je gaat samen met je instructeur naar boven waar je meteen de uitslag krijgt. De uitslag wordt verwerkt, en duurt meestal één werkdag voordat dit in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) is verwerkt. Als je geslaagd bent, kun je een dag na je examen naar het gemeentehuis in jouw woonplaats om het rijbewijs aan te vragen.

Gezakt voor je rijexamen?

Ben je onverhoopt gezakt? Geen nood, we gaan samen met jou meteen kijken hoe je zo snel mogelijk herexamen kunt gaan doen. Houd er rekening mee dat dit twee tot vier weken kan gaan duren. We raden je absoluut aan om tussentijds wel te blijven rijden. Anders zakt je examenniveau weg en dat is natuurlijk zonde.

Heb je een vraag?

We beantwoorden je vragen natuurlijk ook graag telefonisch.

Een vraag?
Stel ‘m gerust.

Informatie aanvragen