In februari 2016 is op 19 trajecten de maximum snelheid per direct verhoogd naar 130 kilometer per uur. Dit is onderdeel van het snelheidsbeleid van Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Het snelheidsbeleid is ontworpen om voor eenduidigheid te zorgen op de Nederlandse snelwegen.
Volgens de Rijkwaterstaat mag er met de recente verhogingen op 61 procent van de snelwegen de verhoogde snelheid worden gereden. Uiteindelijk komt dit aantal op 77 procent te liggen. Sinds 5 februari 2016 worden de borden op de betreffende snelwegen aangepast: pas als de borden zijn gewisseld geldt de nieuwe snelheidsregeling.
De nieuwe trajecten die een maximum snelheid van 130 kilometer per uur zullen hanteren zijn onder andere gedeeltes van de A1, A27, A28 en A58. Vanaf mei zal ook de A2 tussen Holendrecht en Vinkeveen daaraan toegevoegd worden. Dit zal echter alleen ’s avonds en ’s nachts gelden. Dit betekent dat vanaf mei tussen 19.00 en 06.00 uur op het volledige traject Amsterdam – Utrecht 130 kilometer per uur gereden mag worden. Rijkswaterstaat doet onderzoek naar een permanente snelheidsverhoging.
Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft in het verleden zorgen en kritiek geuit tegen het nieuwe snelheidsbeleid. VVN had verwacht dat de verkeersveiligheid te lijden zou hebben met de 10 kilometer verhoging. Nu blijkt dat dat niet zo is maakt VVN zich niet langer hard voor de snelheidsverhoging naar 130 kilometer per uur. De VVN pleit echter nog steeds niet voor meer 130 km/u snelwegen. Een woordvoerder stelt: “Dat je door de verhoging van de limiet een behoorlijke tijdwinst kunt realiseren, is een fabeltje. Het levert slechts luttele seconden tijdwinst op. Bekend gegeven is dat snelheid de top drie aanvoert als oorzaak van de meeste verkeersslachtoffers.”