TerugTerug

Gebruik smartphone bestuurders gevaarlijk

Gebruik smartphone bestuurders gevaarlijk

De smartphone is op dit moment een van de grootste veroorzakers van verkeersongevallen. Gedragswetenschapper Christine Swankhuisen is nadrukkelijk bezig met het gedrag van automobilisten en is ervan overtuigd dat aanleren een stuk makkelijker is dan afleren.

Overheidscampagne ‘Onderweg ben ik Offline’

Swankhuisen is als gedragsveranderings- en communicatiespecialist een van de mensen achter de nieuwe campagne langs de weg ‘Onderweg ben ik Offline’. Deze campagne is bedoeld om weggebruikers erop te attenderen dat het gevaarlijk is om hun smartphone achter het stuur te gebruiken. De campagne pleit dat bestuurders hun telefoon op stil zetten en zo niet getriggerd worden om hun mobiele telefoon te checken tijdens het autorijden. “Waarom kijken mensen in eerste instantie op hun telefoon? Dat blijkt dan toch vooral het signaal van een inkomend bericht of telefoontje. Daarom is de insteek van de campagne om de telefoon op stil te zetten. Dan haal je die trigger weg”, aldus Swankhuisen.

Keerzijde van de campagne

Aan de keerzijde van de campagne kunnen de ‘Onderweg ben ik Offline’ posters ook averechts werken: “Het geeft de bestuurder een trigger: ‘oja, even kijken of ik nog berichtjes heb!’. Dat is net als het bekende principe: denk niet aan de roze olifant. Je ziet hem meteen.” Bovendien is een smartphone ook vaak nuttig in de auto.“De telefoon heeft veel functies die ook handig zijn in de auto”, geeft de onderzoekster toe. “Bijvoorbeeld Google Maps, wanneer je eigen navigatiesysteem niet werkt.” Naast de campagne denkt Swankhuisen echter dat het veel effectiever zal zijn om in te grijpen tijdens het leren autorijden. Rij-instructeurs spelen daarbij een belangrijke rol.

Goed gedrag aanleren tijdens de les

Vertellen om iets niet te doen werkt over het algemeen slecht en verandering kan voor veel mensen lastig zijn. Swankhuisen denkt dat de grootste kans op goed gedrag achter het stuur tijdens de autorijlessen begint. “Je zit als het goed is niet direct je eerste rijles met je telefoon in de hand”, zegt Swankhuisen. “En de tweede les ook niet, en met je examen ook niet. Het is dus een gewoonte die er in sluipt. En daar kan misschien op worden ingegrepen.”

Zo zouden rij-instructeurs het wegleggen van de telefoon onderdeel kunnen maken van de start van de les zodat toekomstige bestuurders zich aanleren de smartphone uit het zicht of buiten bereik te leggen. Swankhuisen: “Tussen het stellen van de spiegels, het goed zetten van de stoel en het aandoen van de gordel past het uitzetten van de telefoon of het wegstoppen ervan perfect.” Vervolgens zou dit gedrag ook doorgetrokken moeten worden tot het praktijkexamen bij het CBR. “Het moment van instappen is daar bewezen het meest effectief voor. Voor de gordel word je daar zelfs al aan herinnerd met behulp van een piep wanneer deze niet aan is.”

Contact

Heb je een vraag?

We beantwoorden je vragen natuurlijk ook graag telefonisch.

Een vraag?
Stel ‘m gerust.