Het bedrijf RobotTUNER zet zich in om een rijbewijs voor zelfrijdende auto’s te verplichten. Samen met andere Nederlandse bedrijven zijn ze bezig het ‘digitale rijbewijs’ te verwezenlijken, als norm voor de rijvaardigheid van autonome voertuigen. Momenteel bestaat deze norm nog niet.
Jorrit Kuipers van RobotTUNER presenteerde dit concept onlangs tijdens de SDC Summit in Expo Houten. Naast regulering van rijbewijzen voor zelfrijdende auto’s, moeten bestuurders volgens Kuipers om leren gaan met autonome voertuigen in het verkeer. Met het digitale rijbewijs hoopt het bedrijf de invoering van autonoom vervoer in de openbare ruimte te versnellen.
Samen met onder andere het RDW, Aon verzekeringen, Ricardo, 2getthere en HAN-Automotive ontwikkelen ze een standaard digitaal rijbewijs. Kuipers vindt dat een robot op dezelfde manier zou moeten worden beoordeeld als menselijke bestuurders. “Het is belangrijk om robots te behandelen alsof het mensen zijn”, zegt Kuipers. “Zo wordt de robot acceptabeler voor de maatschappij.”
Momenteel bestaat er nog geen norm voor de beoordeling van autonome voertuigen. “Traditionele examingering, zoals het CBR doet, is gericht op mensen en niet op robots. Voor robots is een andere expertise nodig”, aldus Kuipers. Normering bestaat uit drie verschillende niveaus: het landelijke NEN, het Europese CEN en het internationale ISO.
De Europese Commissie staat positief tegenover de normering: het feit dat Nederland het initiatief neemt het digitale rijbewijs in te voeren kan bevorderlijk zijn voor de concurrentiepositie. Kuipers licht toe: “Het is niet mogelijk om een tweede CEN of ISO-normering te starten. Het initiatief blijft op die manier in Nederland. Als de regels waaraan een product moet voldoen eenmaal zijn vastgelegd, is het moeilijk om deze later weer te veranderen.”
De universiteitscampus van Wageningen zal toneel zijn voor tests die het bedrijf zal gaan uitvoeren met de partners. Ze zullen tests uitvoeren met allerlei scenario’s van het vervoeren van studenten tot pakketbezorging.
RobotTUNER wil middels een prijsvraag meer scenario’s verzamelen om meer ervaring op te doen en de testmethodes te verbeteren. Begin 2017 zal de prijsvraag ‘Beste pilot autonoom rijden’ van start gaan. Partijen als gemeenten kunnen een pilot insturen. “Denk bijvoorbeeld aan het ophalen van vuilnis. Dit zou een mooi project kunnen zijn met zelfrijdende wagens die ’s nachts rondrijden.”