TerugTerug

De invloed van muziek tijdens het rijden

De invloed van muziek tijdens het rijden

Veel mensen hebben het idee dat automobilisten die muziek luisteren zich daardoor laten afleiden en harder en roekelozer gaan rijden. Niets is minder waar. Milieu- en verkeerspsychologe aan de Rijksuniversiteit Groningen Ayça Berfu Ünal heeft onderzoek gedaan naar de invloed van rijden met muziek aan. Muziek blijkt de rijvaardigheid amper te beïnvloeden en in de paar gevallen dat het de rijvaardigheid wel beïnvloedt, is dat op positieve manier.

Muziek verhoogt concentratie

Rijden met muziek aan verhoogt de concentratie op lange, eentonige wegen. Volgens Ünal heeft dit een logische verklaring: mensen hebben prikkels van buitenaf nodig om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen. In saaie verkeerssituaties is muziek een goede manier om de aandacht bij de les te houden. De verkeerspsychologe toonde dit aan door middel van een experiment waarin ze proefpersonen tussen de 25 en 35 jaar in een simulator in verschillende verkeerssituaties liet rijden.

Ünal: “We hebben de deelnemers een half uur lang achter een auto aan laten rijden op een rustige weg. Dat is natuurlijk heel saai. Hieruit bleek dat mensen die naar muziek luisteren zich beter concentreren op het rijden en daardoor beter presteren dan zonder muziek.”

Bestuurders blokkeren afleiding in gevaarlijke situaties

Dat de rijvaardigheid op lange, saaie stukken beter is is makkelijk voor te stellen. Maar hoe zit het dan met de drukte van de stad of complexe verkeerssituaties? “De natuurlijke neiging van automobilisten is om de radio zachter te zetten of helemaal uit bij drukte. Dat mocht niet tijdens de experimenten. Wat we zagen is dat deelnemers zich veel meer gingen focussen op het rijden en achteraf niet meer goed wisten wat er op de radio te horen was”, vertelt de onderzoekster.

“Veiligheid staat op zo’n moment voorop, waardoor deelnemers de afleiding, in dit geval muziek, blokkeren”, aldus Ünal.

Contact

Heb je een vraag?

We beantwoorden je vragen natuurlijk ook graag telefonisch.

Een vraag?
Stel ‘m gerust.