Tegenwoordig zie je veel mensen die op de fiets in de weer zijn met hun telefoon, even een Whatsapp sturen of even iemand bellen. Het bellen en appen is gevaarlijk, maar niet verboden! De Tweede Kamer heeft laten weten dat minister Schultz Haegen van Infrastructuur en Milieu niets voelt voor een verbod voor bellen en appen op de fiets. Naar haar mening is het inzetten op gedragsverandering effectiever.
Er zijn verschillende Europese landen waar bellen en appen op de fiets verboden is, maar Schultz laat weten dat de handhaving hiervan een lastig punt is. Haar indruk is dat het lastig is om een fietser op heterdaad te betrappen en daarom zullen er nauwelijks boetes worden uitgeschreven. Om deze reden ziet ze meer in andere maatregelen, zoals: de BOB-campagnes, voorkomen van snelheidsovertredingen en voortzetting van de campagnes voor veilig smartphone-gebruik in het verkeer.
Een van de campagnes voor veilig smartphone-gebruik is de Fietsmodus, dit is een onderdeel van de campagne ‘aandacht op de weg’. Het ministerie gaat samen met een aantal providers zich richten op schoolgaande jongeren en wil hen stimuleren om de Fietsmodus aan te zetten. Deze app moet voorkomen dat het appen op de fiets en later in de auto een gewoonte wordt. Gebruikers van de app komen, indien ze hun telefoon niet gebruiken op de fiets, in aanmerking voor prijzen. Op dit moment is deze app er alleen voor fietser, maar de minister wil ook een vergelijkbare app stimuleren. In deze app worden automobilisten die tijdens het rijden geen smartphone gebruiken beloont.
Ondanks dat het niet verboden is om met je smartphone bezig te zijn op de fiets, is het wel gevaarlijk. Je bent minder alert en daardoor is er meer kans op een ongeluk. Wees dus verstandig en gebruik bijvoorbeeld de Fietsmodus. Mocht er toch iets belangrijks zijn waardoor je op de fiets je smartphone moet gebruiken, dan krijg je hier dus geen boete voor.