Het lesgeven en afnemen van examens in een vrachtwagen is sinds 1 augustus mogelijk zonder zijspiegels. Het voertuig moet dan wel een ‘goedgekeurd zichtveldverbeterend systeem’ hebben. Er zijn een aantal rijopleidingen in Nederland al gestart zijn met het het afleggen van examens zonder zijspiegels. Dit is een trend die zeker zal worden doorgezet.
Een lesvoertuig hoeft geen extra binnen- of buitenspiegels meer te hebben voor de rijinstructeur of examinator. Dat is een van de wijzigingen in het Reglement Rijbewijzen. De wijziging geldt voor lesvoertuigen en examenvoertuigen in de categorieën B, C1, C, D1, D en E. De eis is nog wel dat de examinator voldoende zicht heeft om het examen af te kunnen nemen. Als dat niet het geval is kan de examinator een extra spiegel of spiegels toevoegen.
Voor de verkeersveiligheid is dit goed nieuws. Er vallen jaarlijks nog altijd gemiddeld 10 doden door een rechtsafslaande vrachtwagen. Het zichtveld wordt voor chauffeurs steeds beter. De dodehoekcamera wordt hiermee aangevuld met camera’s die de reguliere linker en rechter buitenspiegels vervangen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) zal blij zijn met de vernieuwing, het voert namelijk al jaren publieke campagnes om het gevaar van de dode hoek te benadrukken.
Europees wordt er een richtlijn ‘Direct Zicht’ opgesteld die vrachtwagenbouwers straks verplichten wagens te bouwen waarmee chauffeurs moeten kunnen zien wat er om de cabine heen gebeurd. Het is nu nog zo dat de eerste vijf à zes meter niet zichtbaar zijn, straks is dat verboden. Cabines moeten compleet anders ingedeeld gaan worden om het zichtveld te verbeteren.
Naast het zorgen voor meer veiligheid is het weghalen van de zijspiegels ook beter voor het milieu. Het weghalen van de spiegels, die veel wind vangen, zorgt voor een besparing op het aantal liter diesel. Als de cabines straks ook worden veranderd, zorgt dat voor een nog grotere besparing.