TerugTerug

Mobility Package zorgt voor enorme impact op transportwereld!

In juli 2020 heeft de Europese Unie het nieuwe Mobility Package gepresenteerd. Door invoering van dit nieuwe pakket is er reeds veel veranderd in de wet- en regelgeving voor de transportsector. De eerste wijzigingen in de rij- en rusttijdenregeling zijn al per 20 augustus 2020 ingegaan. Het betreft de herziening van de rij- en rusttijdenverordening op een groot aantal punten. De werkgever is er toe verplicht om te zorgen dat de chauffeur eens in de 3 of 4 weken naar zijn woonplaats moet terugkeren. In één week is de chauffeur dan verplicht om minimaal 45 uur rust nemen.

Toekomstige regelgeving

Voor de komende jaren staan er veel nieuwe regelgevingen gepland. Bijvoorbeeld de volgende regelgevingen die vanaf 2 februari 2022 zullen gelden voor de tachograaf:

  • Bij grenspassages moeten de landcodes in de Tachograaf worden geregistreerd; met de Smart Tachograaf gebeurt dit automatisch, bij eerdere generatie tachografen moet de chauffeur dit handmatig ingeven. Het niet registreren van de landcodes wordt als overtreding beboet.
  • De maximale arbeidstijd van 60 uur zal worden gecontroleerd.

Voor de komende jaren staan er nog veel meer nieuwe regelgevingen gepland die enorme invloed gaan hebben op de transport.

De boetes bij overtredingen van deze regels zijn flink verhoogd. Bij grote, of herhaaldelijke overtredingen zal het ILT een bedrijfsbreed onderzoek starten. Het is daarom voor zowel de bedrijven als de chauffeurs van groot belang dat zij op de hoogte zijn van de laatste regelgevingen.

Ook planners hebben deze kennis nodig om de wetgeving zorgvuldig te handhaven via de planningen en op gelijke voet met chauffeurs hierover te communiceren.

In onze cursus digitale tachograaf duiken wij volledig in de huidige regelgevingen en regelgevingen die op de planning staan voor de komende jaren.

Klik hier voor meer informatie over de cursus en om je in te kunnen schrijven. 

Heb je een vraag?

We beantwoorden je vragen natuurlijk ook graag telefonisch.

Een vraag?
Stel ‘m gerust.