Hoekstra: uw totaalopleider!
Meer informatie over onze opleidingen Meer info

Praktijkexamen autorijbewijs

Het praktijkexamen voor het autorijbewijs is het eindstation van je rijopleiding. Na een voldoende resultaat ben je geslaagd voor je praktijkexamen en dus helemaal klaar!

Hoe gaat het examen in zijn werk?

Op de dag van je praktijkexamen wordt je een uur voor je examen van huis/school of werk opgehaald door je instructeur zoals je dat gewend bent. De instructeur zal je ter controle nog eens extra vragen naar je legitimatiebewijs en je theorie-uitslagformulier. Nadat je dit aan je instructeur getoond hebt, ga je lekker een uurtje voorrijden. Je rijdt zelfstandig rond en laat zien wat je geleerd hebt. Mocht er hier of daar een foutje ontstaan tijdens de rit is dit helemaal niet erg en zal je instructeur je nog tips geven hoe je dit kunt voorkomen op je examen.

Tien minuten voor je examen arriveren jullie bij het CBR in Alkmaar. Je parkeert de auto achteruit in een parkeervak op het examenterrein, zodat je bij vertrek goed zicht hebt en niet meteen voor een lastige situatie komt te staan. Vervolgens ga je met je instructeur naar binnen en vul je het zelfreflectie-formulier in. Dit is een formulier waar een paar vragen worden gesteld over hoe jij vindt dat je erin zit. Dit formulier wordt pas na je examen bekeken door de examinator of zijn bevindingen in lijn zijn met jouw zelfbeeld. Jouw instructeur heeft dit formulier bij zich. Hierna wordt je via de intercom opgeroepen om samen met je instructeur naar boven te komen.
Het tafelnummer staat op je oproepkaart. Zorg dus dat je je legitimatie, theorie-uitslagformulier, oproepkaart en zelfreflectie-formulier bij je hebt als je naar boven gaat.

De examinator stelt zich voor, en vertelt in het kort waar hij op let tijdens de examen rit. Het komt erop neer dat jij je op een vlotte, veilige en zelfstandige manier door het verkeer kan bewegen. Kijkgedrag, verkeersinzicht en de beheersing over het voertuig zijn hierbij belangrijk evenals milieuverantwoord rijden. Het examen duurt alles bij elkaar ongeveer 55 minuten. Voordat je instapt om te gaan rijden vraagt de examinator of je een kenteken wil oplezen op 25 meter afstand. Zodoende is meteen duidelijk of je zicht voldoende is. Voor het wegrijden zal er nog een aantal vragen worden gesteld over het voertuig. Hierna ga je dan eindelijk de weg op!
Ons advies is altijd om je instructeur mee te laten rijden tijdens het examen. Vraag wel even aan je examinator van te voren of dat goed is. (99,9% vindt dit ok!)
Tijdens de rit zullen er twee bijzondere manoeuvres van je gevraagd worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn een stopopdracht, omkeeropdracht of routeopdracht. Verder wordt er beoordeeld hoe jij je gedraagt in het verkeer. Kijkgedrag is hierbij zéér belangrijk!

Na afloop kom je terug bij het CBR. Je gaat samen met je instructeur naar boven waar je meteen de uitslag krijgt. De uitslag wordt verwerkt, en duurt meestal 1 werkdag voordat dit in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) is verwerkt. Als je geslaagd bent kun je een dag na je examen naar het gemeentehuis in jouw woonplaats om het rijbewijs aan te vragen!

Gezakt?

Ben je onverhoopt gezakt? Geen nood, we gaan samen met jou meteen kijken hoe je zo snel mogelijk herexamen kunt gaan doen. Houd er rekening mee dat dit 2 tot 4 weken kan gaan duren. Het is ten zeerste aan te bevelen om tussentijds wel te blijven rijden, anders zakt je examenniveau weg en dat is natuurlijk zonde!

Meer informatie

Aanmelden

Liever persoonlijk contact

Cursus agenda

Er zijn momenteel geen toekomstige evenementen.

Klik op de onderstaande button om je aan te melden voor je eerste auto rijles

Rijles plannen

Meer informatie? Vraag nu aan!