Hoekstra: uw totaalopleider!
Meer informatie over onze opleidingen Meer info

Vrachtwagen rijbewijs halen

Vrachtwagen rijbewijs halen is verplicht zodra je een voertuig wilt gaan besturen die meer dan 7500kg weegt. Wil je je rijbewijs ook beroepsmatig gaan gebruiken, dan is een verplicht onderdeel van je opleiding de Vakbewaamheid (Code95), vroeger ook wel bekend als het Chauffeursdiploma. Hoogste slaginspercentage in de regio voor bus en vrachtwagen!

Hoelang duurt de opleiding tot vrachtwagenchauffeur?

Dit is een vaak gehoorde vraag. Het antwoord is eigenlijk heel simpel; hoe sneller je door de theoriestof gaat in combinatie met een optimale beschikbaarheid in je agenda om te lessen, des te eerder ben je klaar. Maar reken op minimaal een paar weken in verband met beschikbare examenplaatsen. Starten met de opleiding kan vandaag nog, hier is geen wachttijd voor. Wij hebben het meest actuele studiemateriaal altijd op voorraad zodat je vandaag nog kunt beginnen!

Hoe ziet de opleiding eruit?

Theorie

Om je rijbewijs te halen, moet je net als bij het autorijbewijs eerst je theorie halen. Deze theorie is uitgebreider dan je van de auto gewend bent. De theoretische modules die je krijgt zijn:

  • Verkeer & Techniek – RV1 (Deel 1)
  • Administratie – V2C (Deel 2)
  • Casustoets – V3C (Deel 3)*

*Let op: Deel 3 is alleen noodzakelijk wanneer je beroepsmatig gebruik gaat maken van je C rijbewijs.

Het is aan te raden om jezelf via onze klassikale theorieavonden optimaal voor te laten bereiden op de theorie-examens. Deze worden doorgaans gegeven op dinsdag- en donderdagavonden.
Liever zelfstandig leren? Dat kan natuurlijk ook. Dit vergt wel meer zelfdiscipline. Door gebruik te maken van ons zelfstudiepakket kun je in eigen tempo de theorie tot je nemen. Via een inlogcode is de lesstof online te volgen en te toetsen. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

De vrachtwagen rijlessen

Wanneer je gaat beginnen met de rijlessen begint het praktijkgedeelte van je opleiding. Hierbij leer je op een veilige en verantwoorde manier om te gaan met de vrachtwagen in het verkeer. Zaken als een juist gebruik van je spiegels, wat zeer belangrijk is vanwege je beperkte zicht rondom en het juist inschatten van de voertuigafmetingen zullen hierbij aan bod komen. Naast het rijden zal een gedeelte van de lessen ook gaan over het manoeuvreren, zoals recht achteruit rijden, een bocht achteruit maken en aandokken in een laadkuil.

Praktijktoetsen Vakbekwaamheid

Wanneer je beroepsmatig gebruik wilt gaan maken van je C rijbewijs, moet je naast je reguliere rijopleiding nog twee extra praktijkexamens afleggen, namelijk:

  • Praktische Toets
  • Toets Besloten Terrein

Bij de Praktische Toets wordt er gekeken of je veilig en zelfstandig een vrachtwagen kan laden/lossen, en bij de Toets Besloten Terrein ligt de aandacht bij het manoeuvreren met de vrachtwagen op een uitgezet parcours. Deze toetsen worden beide in één dag op ons eigen oefenterrein gegeven en geëxamineerd. Dit geeft jou de voorsprong dat je op bekend terrein examen mag doen!

Medische keuring

Iedereen die het vrachtwagenrijbewijs wil gaan halen, dient ook medisch gekeurd te worden. Hierbij wordt er gekeken of er geen ernstige medische belemmeringen zijn, zoals Epilepsie, een ernstige visuele beperking of andere vormen van zaken die invloed zouden kunnen hebben op je functioneren achter het stuur. Twijfel je vooraf aan je medische geschiktheid? Overleg dan even met ons om te kijken of dit problemen kan gaan opleveren. Klik hier voor meer informatie over de medische keuring.

Klik hier voor de tarieven van de vrachtwagenopleiding

Meer informatie

Aanmelden

Meer informatie? Vraag nu aan!