TerugTerug

Wegdek berucht Kooimeerplein wordt vervangen

Wegdek berucht Kooimeerplein wordt vervangen

Het wegdek van het beruchte Kooimeerplein in Alkmaar zal in het voorjaar van 2016 volledig worden vervangen. Het wegdek aan de zuidoostkant van Alkmaar, bij het AZ-stadion, bleek grote problemen te veroorzaken onder motorrijders.

Problemen voor motorrijders

Sinds de zomer van 2014 is het Kooimeerplein berucht bij motorrijders. De onderhoudstoestand is op orde en ondanks dat er extra waarschuwingsborden voor ‘slipgevaar bij nat wegdek’ zijn geplaatst gingen veel motorrijders onderuit op dit verkeersplein bij Alkmaar. Er zijn in iets meer dan een jaar meer dan 60 motorrijders onderuit gegaan. Hoewel de meeste ongevallen met beperkt letsel zijn voorgevallen moesten vier gevallen naar het ziekenhuis worden gebracht. De schade loopt in de tienduizenden euro’s.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat wilde in eerste instantie de aanpassingen, die eerder in een eigen rapport werden aanbevolen, niet uitvoeren. De gemeente Alkmaar en de politiek in Den Haag zette Rijkswaterstaat onder druk om de onderhandelingen te hervatten. Na maandenlange onderhandelingen van de belangenclubs voor motorrijders, KNMV en MAG met wegbeheerder Rijkswaterstaat is er nu toch besloten de aanpassingen uit te voeren. Tevens was de politie Kennemerland bij het overleg betrokken.

Linkerrijstrook niet in orde

Wegbeheerder Rijkswaterstaat geeft nu zelf ook toe dat het aan de zuidoostkant, met name op de linkerrijstrook, niet in orde is. “Dit wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van factoren die in het wegbeeld bijna niet opvallen”, stelt Rijkswaterstaat in een toelichting. “Het betreft vooral een knik in de linkerrijstrook die nauwelijks opvalt. Verder geven diverse detectielussen en reparatievakken – zeker bij nat wegdek – de indruk van glad wegdek, dat motorrijders proberen te mijden. Juist de opeenstapeling ervan kan de kans op een motorongeval vergroten.”

Voorjaar 2016

De waarschuwingsborden voor de rotonde zullen blijven staan. In het voorjaar van 2016 zal het wegdek van het Kooimeerplein volledig worden vervangen. Als de vervanging compleet is zal de situatie op het Kooimeerplein worden gevolgd om te beoordelen of de maatregelen het gewenste effect hebben.

Contact

Heb je een vraag?

We beantwoorden je vragen natuurlijk ook graag telefonisch.

Een vraag?
Stel ‘m gerust.