TerugTerug

Uitstel voor Chauffeurs die door de uitbraak van het coronavirus de verplichte nascholing code 95 niet kunnen volgen.

Chauffeurs die door de uitbraak van het coronavirus de verplichte nascholing voor Code 95 niet kunnen volgen, mogen dit bij de eerstvolgende mogelijkheid afronden. Tot die tijd mogen zij blijven rijden met een verlopen Code 95 op hun rijbewijs.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus kunnen sommige beroepschauffeurs nu geen nascholing volgen. Hierdoor kan het voorkomen dat het bewijs van vakbekwaamheid (Code 95) verloopt, buiten de schuld van de chauffeurs om. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport laten weten. Het gaat om chauffeurs met een rijbewijs C of C1 voor goederenvervoer en D of D1 voor personenvervoer.

Doorrijden

Chauffeurs die problemen hebben met het volbrengen van de verplichte 35 uur nascholing als gevolg van maatregelen tegen het coronavirus, kunnen deze bij de eerstvolgende mogelijkheid afronden. Tot die tijd mogen deze chauffeurs doorrijden met de verlopen code 95 op hun rijbewijs. Indien de code 95 en het rijbewijs gelijktijdig vervallen, kan de chauffeur een nieuw rijbewijs zonder code 95 aanvragen. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport handhaaft in deze gevallen niet op de geldigheid of afwezigheid van code 95, zolang de coronacrisis voortduurt.

Toekomstige chauffeurs die in opleiding zijn voor de basiskwalificatie en waarvan de opleiding stilligt, kunnen geen beroep doen op de bovenstaande versoepeling. Zij hebben namelijk nog niet een bewijs van vakbekwaamheid.

Heb je een vraag?

We beantwoorden je vragen natuurlijk ook graag telefonisch.

Een vraag?
Stel ‘m gerust.