TerugTerug

Ruim duizend boetes per uur in Nederland

Ruim duizend boetes per uur in Nederland

De overheid legde in de eerste vier maanden van 2016 meer dan 3 miljoen verkeersboetes op, dit zijn er maar liefst ruim 1000 per uur in heel Nederland. Dit zijn er aanzienlijk meer dan dezelfde periode vorig jaar. Bijna alle boetes werden uitgedeeld voor te hard rijden en door rood rijden. Ook handheld bellen, fout parkeren, het niet dragen van een gordel of helm en het ontbreken van fietsverlichting werd beboet.

Trajectcontroles

Veruit de meeste verkeersboetes worden opgelegd wegens te hard rijden. In de eerste vier maanden van 2015 werden er ruim 2 miljoen boetes opgelegd wegens het overschrijden van de maximum snelheid, tegen ruim 2,5 miljoen in dezelfde periode van dit jaar. Een van de mogelijke oorzaken van de stijging is doordat in de loop van 2015 verschillende trajectcontroles opnieuw zijn aangegaan. Het aantal automobilisten die een boete via trajectcontrole op de mat kreeg is toegenomen: in de eerste vier maanden van 2016 zijn 650.300 boetes opgelegd, in 2015 waren dat er nog 523.553.

De trajectcontrole op de A4 bij Hoofddorp en Nieuw Vennep staat sinds 1 februari 2016 weer aan en sinds 23 februari ook de trajectcontrole bij Rotterdam van Kleinpolderplein naar Terbregseplein op de A20. Drie weken geleden is de trajectcontrole op de A12 bij Utrecht in westelijke richting ook aangegaan.

Flitspalen

De vervangings- en verwijderingsoperatie van analoge flitspalen naar digitale flitspalen is begin dit jaar afgerond. De politie en wegbeheerders hebben hiervoor samengewerkt om te bepalen welke plekken in aanmerking kwamen voor een flitspaal om de verkeersveiligheid te bevorderen. Er zijn nu op 640 plekken digitale flitspalen te vinden. Het voordeel van digitale flitspalen is dat deze niet alleen registeren wanneer iemand te hard rijdt maar ook wanneer iemand door rood licht rijdt.

Staande houdingen

3,8% van de boetes met betrekking tot verkeersovertredingen zijn door middel van staande houdingen door de politie. De staande houdingen zijn als enige gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Volgens de overheid komt dit door een verschuiving van prioriteiten van de politie in verband met de vluchtelingenstroom en terreurdreiging.

Contact

Heb je een vraag?

We beantwoorden je vragen natuurlijk ook graag telefonisch.

Een vraag?
Stel ‘m gerust.