TerugTerug

Rijangst stapsgewijs aanpakken

Rijangst stapsgewijs aanpakken

Er zijn naar schatting een half tot één miljoen Nederlanders die een rijbewijs hebben maar daar door rijangst geen of weinig gebruik van maken. Psychotherapeut Yvette van der Pas heeft zelf rondgelopen met een angst voor het rijden op de snelweg en wist deze angst na 20 jaar het hoofd te bieden. Ze schreef hier een handig hulpboek over: Rijangst.

Verschillende soorten rijangsten

Als psychotherapeur komt van der Pas allerlei (rij)angsten tegen. “Dat kunnen kleine angsten zijn zoals het niet rijden door tunnels, maar een rijangst kan ook al paniek veroorzaken als je alleen al aan rijden denkt.” Volgens van der Plas onstaat rijangst gaandeweg. “Allereerst heb ik in het begin niet genoeg in mijn eentje gereden. En als mijn man en ik in de weekeinden met de auto reden dan reed hij. Op het moment dat ik reed zat mijn man niet op zijn gemak en ik daardoor ook niet. Na een bijna ongeluk met een vrachtwagen liet ik het rijden op de snelweg volledig zitten.”

Rijangst ontwikkelt zich vaak ná het behalen van een rijbewijs

Opvallend is dat rijangsten vaak niet komen van rijlessen maar van de periode na het behalen van het rijbewijs. Dit kan vele verschillende oorzaken en redenen hebben. “Er zijn zoveel voorbeelden te noemen, vrouwen die bijvoorbeeld een kind hebben gekregen willen vaak niet rijden met de baby, want dan moeten ze en op de baby en op het verkeer letten. Ook mensen die een fout hebben gemaakt in de auto kunnen die ene fout gaan zien als een enorme fout, op die manier groeit een angst.”

Stapsgewijs over je angst heenkomen

Van der Pas beveelt mensen aan stapsgewijs over hun angst heen te komen. Ze heeft voor zichzelf een oefenprogramma opgesteld wat voor haar succesvol bleek te zijn. Dit programma – wat zo’n 8 tot 12 weken duurt – is bedoeld om specifiek van rijangst af te komen en is te lezen in haar boek. De methoden en oefeningen zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie.

Advies voor rij-instructeurs

Naast advies voor de (angstige) bestuurder heeft van der Pas ook nog een tip voor rij-instructeurs. “De tip die ik wil meegeven aan rij-instructeurs is dat op het moment dat een leerling klaar of bijna klaar is met de opleiding, je hem adviseert veel te gaan rijden. Vooral ook lange stukken in je eentje rijden, pas dan wordt deze beginnend automobilist zelfverzekerd.”

Contact

Heb je een vraag?

We beantwoorden je vragen natuurlijk ook graag telefonisch.

Een vraag?
Stel ‘m gerust.