TerugTerug

Politie stopt tijdelijk met innen verkeersboetes

Politie stopt tijdelijk met innen verkeersboetes

Aanstaande woensdag wijzigt de politie het computersysteem waarmee boetes worden verwerkt en geïnd. Dit heeft tot gevolg dat veel boetes niet betaald hoeven worden.

Nieuwe actie voor een betere politie-cao

De gezamenlijke politiebonden kondigden dit gisteren aan als nieuwe actie voor een betere politie-cao. Het Centraal Justitieel Incassobureau van Justitie (CJIB) kan dan bepaalde bekeuringen niet verwerken. Door software-instellingen aan te passen worden de snelheidsovertredingen van minder dan 20 km per uur te hard rijden en boetebedragen van minder dan 200 euro automatisch weggefilterd.

Openbare orde en veiligheid

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur zegt de aangekondigde actie eerst te willen onderzoeken voordat hij overgaat tot actie. Hij zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat een kort geding om de actie een halt toe te roepen tot de mogelijkheden behoort. “Boetes zijn er om de verkeersregels te handhaven en in het belang van de verkeersveiligheid”, aldus Van der Steur. Hij respecteert het recht van agenten om actie te voeren maar als blijkt dat de openbare orde of veiligheid in het geding is, kan de actie door de rechter verboden worden.

Actie loopt voor onbepaalde tijd

De bonden kondigen aan dat de actie voor onbepaalde tijd doorgaat. De politiebonden hadden agenten eerder al opgeroepen om minder boetes uit te schrijven. Als er de komende tijd toch ‘kleine’ bekeuringen worden uitgeschreven, worden deze er vanaf woensdag alsnog uitgefilterd.

Politiemensen voeren al maanden actie voor een betere politie-cao en eisen loonsverhoging, investeringen in veiliger werken, een hogere piketvergoeding en het behoud van 21 vrije weekenden per jaar.

Veilig Verkeer Nederland

Veilig Verkeer Nederland zet vraagtekens bij de politieactie. Ze achten de kans namelijk groot dat mensen zich in het verkeer zullen misdragen omdat ze weten dat het geen gevolgen zal hebben. “Dat werk je met zo’n actie in de hand en dat moet je niet willen hebben”, zegt een woordvoerdster. Van der Steur begrijpt dat automobilisten blij zullen zijn als ze hun boeten niet hoeven te betalen maar raad ze aan zich toch altijd aan de regels te houden; dan krijgen ze er helemaal nooit een.

Contact

Heb je een vraag?

We beantwoorden je vragen natuurlijk ook graag telefonisch.

Een vraag?
Stel ‘m gerust.