TerugTerug

App voor bewustzijn gevaren verkeer jongeren

App voor bewustzijn gevaren verkeer jongeren

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de mobiele telefoonprovider Samsung zijn een campagne gestart om jongeren bewust te maken van de gevaren in het verkeer, met name door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Deze bewustwording wordt op een interactieve manier geïntroduceerd. Onlangs lanceerden ze de virtual reality game in de app ‘Beat the Street’ op Het Nieuwe IJssel College in Capelle aan de IJssel.

Verkeersongeluk grootste angst ouders

Aanleiding voor de app is een onderzoek wat Veilig Verkeer Nederland en Samsung hebben laten uitvoeren door Panel Wizard. Daarin werd onderzocht wat de grootste angsten van ouders zijn. Maar liefst 45 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze ervoor vrezen dat hun kind bij een verkeersongeluk betrokken raakt. Binnen deze angst blijkt dat ouders zich het meest zorgen maken over smartphonegebruik in het verkeer. De ouders zien het afgeleid worden door mobieltjes als een groter gevaar dan bijvoorbeeld een gevaarlijke kruising of de dode hoek van vrachtwagens. In het onderzoek scoren verder foute vrienden (35 procent) en faalangst en onderzekerheid (ruim 28 procent) hoog in de lijst met grootste angsten van ouders.

Virtual reality game

VVN en Samsung willen met de virtual reality game ‘Beat the Street’ de verkeersveiligheid van scholieren vergroten. In de game worden levensechte verkeerssituaties nagebootst. Niet alleen angst van ouders zorgt voor de relevantie van bewustwording in het verkeer onder jongeren. Volgens VVN-directeur Felix Cohen lopen jongeren ook meer kans om betrokken te raken bij een verkeersongeval. “De kans op een verkeersongeval stijgt, zodra kinderen ouder worden. Voor ritten langer dan 5 kilometer naar school voor voortgezet onderwijs, pakt 64 procent van de scholieren de fiets. Jongeren zijn onervaren fietsers. Ook zijn zij door de focus op elkaar en de smartphone snel afgeleid in het verkeer”, aldus VVN-directeur Felix Cohen.

Bewustwording in het onderwijs

Wat VVN en Samsung betreft is de gratis app ook bruikbaar in het onderwijs. Het kan een handig hulpmiddel zijn voor docenten om met leerlingen te kunnen werken aan veilig verkeersgedrag. ‘Beat the Street’ is niet de enige campagne tegen smartphonegebruik op de fiets. Er loopt ook al enige tijd een campagne van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De Fietsmodus app is onderdeel van deze campagne. Met de Fietsmodus app kunnen gebruikers punten verdienen als ze hun telefoon niet gebruiken op de fiets. Minister Schulz van Haegen heeft tevens in het voorjaar aangekondigd te gaan onderzoeken of het mogelijk is appen en bellen op de fiets strafbaar te stellen.

Contact

Heb je een vraag?

We beantwoorden je vragen natuurlijk ook graag telefonisch.

Een vraag?
Stel ‘m gerust.