TerugTerug

90 miljoen investering in innovatieve verkeersoplossingen

Het bedrijfsleven en de overheid slaan de handen ineen om te investeren in innovatieve verkeersoplossingen. Samen investeren alle partijen 90 miljoen euro. Een belangrijk onderdeel van deze innovatieve verkeersoplossingen zijn verkeerslichten die kunnen communiceren met aankomende verkeersdeelnemers. De nieuwe techniek is bedoelt om een betere doorstroming van het verkeer en een hogere verkeersveiligheid te realiseren.

Partnership Talking Traffic

De overheid werkt voor de zogeheten Partnership Talking Traffic samen met de verkeersindustrie, telecom- en internetbedrijven en automotivebedrijven. Zij investeren tezamen tot en met het jaar 2020 90 miljoen euro. De eerste verkeerslichten die volgens de nieuwe techniek stapsgewijs geïnstalleerd gaan worden zullen volgens planning vanaf de zomer 2017 worden geplaatst. Deelnemers aan de Partnership Talking Traffic zijn Vialis, Dynniq, Swarco, Sweco, KoHartog Verkeerstechniek, Royal HaskoningDHV, Ziut, Be-Mobile, KPN, Flitsmeister, MTVNL, Locatienet en alle overheden binnen Beter Benutten.

Nieuwe verkeerslichten

Een van de meest opvallende punten die uit de samenwerking voort zal komen zijn nieuwe verkeerslichten die kunnen communiceren met aankomende verkeersdeelnemers. Hier vallen voertuigen en fietsers onder. Het communiceren zal gebeuren via het mobiele netwerk van een telefoon. De nieuwe stoplichten moeten hinderende verkeerssituaties voorkomen zoals ’s avonds voor een rood stoplicht staan op een verder leeg kruispunt.

De nieuwe techniek gaat echter ook verder. Zo zal het stoplicht ook reageren op bijvoorbeeld grote groepen fietsers die langer groen licht nodig hebben om allen over te steken. Daarnaast zal het verkeerslicht bijvoorbeeld zware vrachtwagens herkennen en ervoor zorgen dat het zware transport minder hoeft te stoppen en op te trekken. Er zullen zo’n 1200 nieuw ontwikkelde verkeerslichten ontwikkeld worden.

Rijtaakondersteuning

De verkeerslichten zijn niet alleen ontworpen voor ondersteuning van doorstroming van verkeer. De techniek biedt ook rijtaakondersteuning. Zo zullen er snelheidsadviezen en waarschuwingen voor gevaarlijke situaties gecommuniceerd kunnen worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan naderende files, mistbanken, gladheid, ongevallen of wegwerkzaamheden. Naast veiligheid zal de techniek ook informatie over beschikbare parkeerplaatsen en adviezen over de beste route geven. De informatie zal gecommuniceerd worden via een app of via het navigatiesysteem. De precieze invulling daarvan wordt aan de markt overgelaten.

Heb je een vraag?

We beantwoorden je vragen natuurlijk ook graag telefonisch.

Een vraag?
Stel ‘m gerust.