TerugTerug

De snelle ontwikkeling van elektrische trucks

De opkomst van de elektrische truck is een ontwikkeling waar je straks niet meer omheen kunt. Momenteel is het aantal e-voertuigen voor trucks- en stadslogistiek 0,5% en naar verwachting wordt dit volgens het onderzoek van Elaad in 2035 maar liefst 83%. In dit blog lichten wij meer toe over de elektrische trucks en laten wij enkele voorbeelden zien van bekende elektrische trucks. 

 

De noodzaak van de elektrische truck

Betere luchtkwaliteit, het terugdringen van geluidsoverlast en milieuzones spelen een steeds belangrijkere rol in grote steden. De trend is dat er steeds meer mensen in steden wonen en deze trend zal zich alleen nog maar verder gaan doorzetten. In de toekomst moeten hierdoor steeds meer goederen in stedelijke gebieden vervoerd worden. Daarnaast moet de luchtkwaliteit verbeterd worden, het Klimaatakkoord stelt dat in 2025 minstens dertig stadscentra emissievrij bevoorraad moeten worden. In Londen en Parijs liggen al plannen om verbrandingsmotoren uit het centrum te verbannen, hierdoor zijn elektrische trucks noodzakelijk voor het vervoeren van goederen in steden.

De transitie

Er spelen volgens directeur van Natuur & Milieu Marjolein Demmers drie factoren een belangrijke rol bij de transitie naar de e-truck. Ten eerste moet de overheid bedrijven en fabrikanten duidelijkheid geven, zoals over emissievrije zones en stimuleringsmaatregelen. Ten tweede moet de productiecapaciteit er zijn. De EU kan dat stimuleren met strengere CO2-uitstootnormen voor voertuigen. Als laatste raakt het de elektriciteitssector. Het gaat niet alleen om goede laadvoorzieningen, maar ook om de verzwaring van het elektriciteitsnetwerk ter plaatse. Hierover moet goed overleg plaatsvinden met gemeentes en de Rijksoverheid.

Voorbeelden

Om je een inkijk te geven in de vrachtwagens van de toekomst zetten wij een aantal mooie exemplaren voor je op een rijtje.

Semi Tesla
Tesla heeft een aantal jaar geleden de Semi Tesla op de markt gebracht. De Tesla haalt in maar liefst 25 seconden een acceleratie snelheid van 100 km per uur met een gewicht van 36 ton. Het bijzondere aan de Semi Tesla is dat je midden in de cabine zit om de vrachtwagen te besturen. Dit zorgt volgens Tesla voor optimaal zicht en maximale controle. Daarnaast zit er een geavanceerde Autopilot ingebouwd. Deze helpt aanrijdingen te voorkomen, de bestuurder moet wel zelf altijd opletten en gereed zijn om te kunnen ingrijpen. Een groot voordeel van de Semi Tesla zijn de lage gebruikskosten. De kosten van elektriciteit bedragen de helft van de kosten van diesel. De truck heeft een actieradius van 475 km of 800 km voordat het weer moet worden opgeladen.

Klik hier voor meer informatie

Volvo FE Electric
De Volvo Eletric heeft twee varianten, een kleine (tot 16,7 ton) en een grote (tot 27 ton) truck. Wij lichten nu de grote variant uit. Volvo geeft verschillende manieren aan voor het gebruik van de truck. Het kan gebruikt worden voor het stedelijk vervoer van consumptiegoederen of materialen, maar bijvoorbeeld ook als vuilniswagen. Voor het stedelijk gebruik is het een groot voordeel, omdat de trucks stiller en schoner rijden. De truck bestaat uit een elektromotor en een versnellingsbak met twee versnellingen. Het heeft een dubbele motorinstallatie met een vermogen van 400 kW n een koppel van 850 Nm. De accu heeft een energiecapaciteit van 50 kWh en een levensduur van 8 tot 10 jaar.

Bekijk hier de volledige brochure

Mercedes-Benz eActros
Daimler Trucks, de wereldwijd succesvolste fabrikant van vrachtwagens, heeft de Mercedes-Benz eActros ontwikkeld. Na een jaar testen in Duitsland en Zwitserland zal de truck nu ook kilometers gaan maken in Nederland en België. Aan de basis van de eActros staan twee elektromotoren die voor de aandrijving zorgen. De nieuwe eActros zal worden voorzien van een 240 kWh pakket, dit zorgt voor een actieradius van 200 kilometer. Uit de testfase is naar gekomen dat de truck makkelijk rijdt, vooral de beschikbare en hoge koppel bij elke snelheid wordt als een groot voordeel gezien. De nieuwe eActros zal in 2021 op de weg gelanceerd worden. Het zal dan een 18 tonner en een 25 tonner worden. De truck kan worden opgeladen aan een 150kW lader en kan in 2 uur volledig worden opgeladen.

Klik hier voor meer informatie

 

Heb je een vraag?

We beantwoorden je vragen natuurlijk ook graag telefonisch.

Een vraag?
Stel ‘m gerust.