Hoekstra: uw totaalopleider!
Meer informatie over onze opleidingen Meer info

Wanneer trekker rijbewijs

Wanneer heb je nou een trekker rijbewijs nodig? Dit is een veelgehoorde vraag. Er zijn wel wat mitsen en maren die belangrijk zijn om te weten. Hieronder hebben we geprobeerd om op een beknopte manier de hoofdlijnen in kaart te brengen wat het T-rijbewijs nu inhoudt. In ieder geval mag je je T-rijbewijs gaan halen (afrijden) vanaf je 16e jaar. Met theorie mag je al starten als je 15,5 jaar bent.

Voertuigsoorten

De voertuigsoorten waar het T-rijbewijs betrekking op heeft zijn zogenoemde LBT’s  (Landbouw- of Bosbouw Trekker) en MMBS’en (Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid). Indien een LBT of MMBS, inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant, niet breder is dan 130 centimeter, en wordt gebruikt voor maaien, onkruidbestrijding, vegen, sneeuw ruimen, gladheidsbestrijding of hondenpoep verzamelen, dan is deze uitgezonderd van het T-rijbewijs. Een aanvullende eis is tevens dat het bewuste voertuig niet uitgerust mag zijn met een mogelijkheid tot het koppelen van een aanhanger of getrokken verwisselbare machine. Het T-rijbewijs geldt voor bijna alle motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS’en). Men mag echter wel zonder rijbewijs op een akker rijden.

Overgangsregeling trekkercertificaat

Van 1 juli 2015 tot 1 juli 2016 geldt er een overgangsregeling. Ben je namelijk in het bezit van een trekkercertifcaat en ben je medisch geschikt, dan mag je met dit certificaat nog een LBT of MMBS besturen. In deze periode kun je dan je trekkercertificaat omwisselen voor een T-rijbewijs.
LET OP! Na 1 juli 2016 is het trekkercertificaat niet meer geldig!

Overgangsperiode autorijbewijs

Indien je vóór 1 juli 2015 in het bezit bent van een B-rijbewijs (auto) en je ouder bent dan 18 mag je met een LBT of MMBS op de openbare weg rijden. Wanneer je vervolgens er aan toe bent om je rijbewijs te verlengen (uiterlijk binnen 10 jaar) krijg je deze automatisch bijgeschreven op je rijbewijs.

Vanaf 1 juli 2015

Vanaf deze datum moet je in het bezit zijn van een T-rijbewijs of C-rijbewijs (vrachtauto).

Heb je nog meer vragen of wil je je aanmelden? Klik op onderstaande buttons!

Meer informatie

Aanmelden

Liever persoonlijk contact

Wanneer trekker rijbewijs

Meer informatie? Vraag nu aan!