TerugTerug

Files zorgen voor economische schade

Files zorgen voor economische schade

De Nederlandse economie lijdt flink onder files. De schade groeide het afgelopen jaar explosief. Uit berekeningen van TNO blijkt dat de financiële schade met 30 procent, tot 1,1 miljard euro, is gestegen. Ondernemersverenigingen EVO, Transport en Logistiek Nederland en de Fenedex noemen de cijfers alarmerend en vragen het kabinet om meer te investeren in asfalt.

De economische gevolgen van files

De bedrijven willen dat de knelpunten worden aangepakt en verwachten van het kabinet dat de grootste knelpunten, zoals Ridderkerk-Gorinchem (A15) en Ypenburg-Kleinpolderplein (A13) direct worden aangepakt. “Files zorgen niet alleen voor ergernis, maar ook voor onbetrouwbaarheid in de planning van bedrijven”, zegt Raymond Mens van de EVO. “Vrachtauto’s zijn langer onderweg omdat ze stilstaan of om moeten rijden, en indirect zorgen vertragingen voor lege schappen of in het ergste geval, het stilleggen van productielijnen”.

Marc Houweling, van gelijknamig transportbedrijf in Bleiswijk, rekent het verlies uit: “Het kost heel veel geld. Een vrachtauto kost per uur 46 euro. Als je die per dag twee uur langer kwijt bent door de files – we hebben een wagenpark van 30 auto’s – kost ons dat dus elke dag een kleine 3000 euro. En het wordt alleen maar erger.” Marc Houweling denkt dat het kabinet de reeds geplande investeringen naar voren zou moeten schuiven. De Tweede Kamer debatteert hier binnenkort over.

Meer asfalt

Niet iedereen is van mening dat meer asfalt de oplossing is. Verkeerseconoom en hoogleraar Erik Verhoef licht toe: “Nieuwe wegen lopen na een tijdje altijd weer vol. Door de crisis die in 2008 inzette, heeft dat nu alleen wat langer geduurd. Maar nu gaat het weer hard en maken we een inhaalslag”. Helemaal afwijzen doet Verhoef de extra wegen ook niet. “Nieuwe wegen zijn prima als je daarnaast ook zorgt voor een prijsbeleid. Maak rijden in de file duurder en rijden in daluren goedkoper. We weten uit voorbeelden in het buitenland dat de drukte dan zo’n 20 tot 30 procent kan afnemen in de spits”.

Rekeningrijden

Volgens RAI vereniging is de enige echte oplossing om files te bestrijden rekeningrijden. Voor de branchevereniging voor rijwiel- en automobielindustrie een grote omslag. “Ik denk dat ze langzaam tot het inzicht komen dat alleen maar meer asfalt echt geen oplossing is”, zegt Verhoef. “Meer en meer lijkt het gevoel dat het eerlijker is als degene die de weg het meest gebruikt ook het meest betaalt. Dat is een economische wet die we voor allerlei andere zaken heel normaal vinden. Waarom niet voor het weggebruik?”

Heb je een vraag?

We beantwoorden je vragen natuurlijk ook graag telefonisch.

Een vraag?
Stel ‘m gerust.