Hoekstra: uw totaalopleider!
Meer informatie over onze opleidingen Meer info

De motoropleiding

De motoropleiding bestaat uit een aantal onderdelen. Op deze pagina leggen we je uit hoe de motoropleiding precies werkt! 

Motortheorie

Een ieder die zijn of haar motorrijbewijs wil gaan halen moet de theorie voor de motor gaan halen, ongeacht of men al in het bezit is van het autorijbewijs.
Minimaal 1x per maand wordt er door een van onze motorinstructeurs een theoriecursus gegeven in een van onze professioneel ingerichte theorielokalen. Dit is een zeer nuttige cursus waarbij alle highlights en valkuilen worden behandeld die men op het CBR theorie examen kan verwachten. Door middel van een stukje zelfstudie kan men zich voorbereiden op de cursus, waarna doorgaans aansluitend meteen examen wordt gedaan bij het CBR in Alkmaar. Een effectieve formule met zéér hoge slagingspercentages!

Algemene Voertuigbeheersing (AVB)

De AVB is het eerste praktijkgedeelte waarvoor je wordt opgeleid. Je wordt op ons eigen motoroefenterrein vertrouwd gemaakt met het rijden op een motor. Je moet immers eerst een motor goed onder controle kunnen houden voordat je de openbare weg op gaat! De oefeningen zijn ingedeeld in clusters, waarover je hieronder meer kunt lezen.

Oefeningen AVB:

Cluster 1

 • Achteruit parkeren

Cluster 2

 • Langzame slalom
 • Wegrijden uit parkeervak
 • Denkbeeldige acht draaien
 • Stapvoets rechtdoor rijden
 • Halve draai (linksom of rechtsom)

Cluster 3

 • Uitwijkoefeningen
 • Snelle slalom
 • Vertragingsoefening

Cluster 4

 • Noodstop
 • Precisie stop
 • Stopproef

Je krijgt na inschrijving lesmateriaal zodat je ook thuis de oefeningen kunt bestuderen. Nadat je het AVB gedeelte genoeg hebt geoefend, ga je op voor het AVB examen.

AVB Examen

Je legt het AVB examen af bij het CBR. In totaal laat je bij het examen Voertuigbeheersing zeven oefeningen zien. Alle oefeningen tellen even zwaar.
Uit ieder cluster is één oefening verplicht en doe je uit de clusters twee tot en met vier één oefening extra. Dus: vier verplichte, en drie oefeningen die de examinator kiest. Je mag elke oefening bij een onvoldoende resultaat één keer overdoen. Om te slagen moet je in totaal vijf van de zeven verschillende oefeningen succesvol afronden. Daarbij voer je in de clusters twee tot en met vier minimaal één oefening correct uit. Dus je laat de examinator op overtuigende wijze zien dat je de motor beheerst bij lage en hoge snelheid en dat je goed kunt remmen.

Algemene Verkeersdeelneming (AVD)

De AVD is het tweede en tevens laatste onderdeel van je motoropleiding. De AVD speelt zich, zoals de naam van de opleiding al verraad, af op de openbare weg. Als je gaat lessen sta je met een portofoon in verbinding met je rijinstructeur die op de instructeursmotor achter je aanrijdt. Hij geeft je aanwijzingen en tips en geeft je support daar waar nodig. Je leert hierbij onder andere het belang van een juiste positie op de weg, goed anticiperen op het verkeersbeeld, het toepassen van een juiste kijktechniek en bochtentechniek. Nadat je je AVD lessen hebt gereden ga je op voor het AVD examen.

AVD Examen

Ook dit examen leg je af bij het CBR. Nadat je kennis hebt gemaakt met je examinator ga je naar buiten waar hij je enkele vragen stelt over de motor. Vervolgens zal hij of zij je vragen een kenteken op te lezen op een afstand van 25 meter. Hierna stap je op de motor en begint de examenrit. De examinator volgt in een auto en geeft je via de portofoon opdrachten. Er wordt gekeken of jij je op een relaxte en veilige manier door het verkeer kan bewegen zoals je dat later ook gaat doen als je alleen gaat rijden. Na afloop krijg je meteen de uitslag te horen en wordt de uitslag digitaal doorgezonden naar het gemeentehuis van jouw woonplaats. Doorgaans kun je de dag na je examen het rijbewijs dan aanvragen!

Meer informatie

Aanmelden

Meer informatie? Vraag nu aan!