Kabinet subsidieert schone trucks & bussen

Definitief: 4.500 euro subsidie op Euro 6 truck

Door: Arjan Velthoven
Gepubliceerd op 30 mei 2012 08:01

Er komt definitief een subsidie voor de aanschaf van schone Euro 6 motoren voor vrachtauto’s. Dat maakt staatssecretaris Atsma bekend. Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO zijn blij dat de staatssecretaris definitief de knoop heeft doorgehakt. Hiermee komt een einde aan een periode van onzekerheid voor vervoerders en verladers. Omdat de regeling pas officieel van kracht is als deze in de Staatscourant wordt gepubliceerd, adviseren TLN en EVO ondernemers om tot die tijd te wachten met het op kenteken laten zetten van de nieuwe voertuigen.

Om de vergroening van het wegvervoer te ondersteunen, heeft het Kabinet samen met het betrokken bedrijfsleven, waaronder vervoerders en verladers, in 2008 afspraken gemaakt over een subsidieregeling voor de aanschaf van nieuwe schone Euro 6 motoren. Afgelopen tijd was echter onzeker of de regeling er zou komen of niet. TLN en EVO waren verbolgen over deze verrassende ommezwaai van de politiek. Er waren immers heldere afspraken gemaakt met het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Veel ondernemers die in de verwachting waren dat de regeling er zou komen en reeds Euro 6 vrachtauto’s hadden aangeschaft, verkeerden hierdoor in onzekerheid.
Nu is er dan een einde aan de onzekerheid, mede dankzij een lobby van TLN, EVO, Bovag en RAI Vereniging. Atsma trekt in totaal 39 miljoen euro uit voor de subsidieregeling. Ondernemers kunnen per nieuw aangeschaft voertuig tot maximaal 4.500 euro aan subsidie ontvangen. De regeling gaat met terugwerkende kracht in voor vrachtauto’s die vanaf 1 maart 2012 op kenteken zijn gezet.

Ondernemers kunnen een beroep doen op de subsidie als de regeling officieel is gepubliceerd in de Staatscourant. Dat zal naar verwachting binnen enkele weken het geval zijn. TLN en EVO adviseren vervoerders daarom om tot die tijd te wachten met het op kenteken laten zetten van Euro 6 voertuigen

Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Liever persoonlijk contact?

Meer informatie? Vraag nu aan!