LZV Lang Zwaar Voertuig

Indien u minimaal 5 jaar in het bezit bent van het CE-rijbewijs, mag u het rijbewijs halen voor Lange en Zware Voertuigen (LZV). Dit is een vrachtauto-combinatie van in totaal ruim 25 meter lang.

Tussen december 2000 en juni 2004 hield het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een kleinschalige proef met vier vrachtwagens. Van 24 augustus 2004 tot 1 november 2006 hield het ministerie een grootschalige proef. Hieraan mochten maximaal 100 transportbedrijven en 300 voertuigen meedoen. Met dit voertuig is op 1 november 2007 een ervaringsfase gestart die bedoeld is om op grote schaal ervaring op te doen. De ervaringsfase duurt naar verwachting drie tot vijf jaar. In tegenstelling tot de eerdere proeven wordt het maximale gewicht beperkt tot 60 ton en geldt er een maximale laadlengte. Het aantal voertuigcombinaties dat ondernemers mogen inzetten is echter tijdens de ervaringsfase niet langer beperkt. Naar verwachting zal het aantal ingezette LZV’s in de nabije toekomst flink toenemen, aangezien er hiermee grote schaalvoordelen zijn te behalen in de transportsector.

Aan het gebruik van een LZV zijn veel beperkingen opgelegd. Zo mag zo’n vrachtwagen, buiten de autosnelweg, alleen op een vooraf vastgestelde route rijden en mag er niet gereden worden bij mist. LZV’s mogen ook geen overwegen kruisen, waarover treinen rijden die sneller dan 40 km/h gaan. Woonerven en ‘zone 30′-gebieden zijn ook taboe. De LZV is vooral bedoeld om van en naar industriegebieden te rijden. Voor LZV’s geldt een algeheel inhaalverbod en de chauffeur heeft een extra rijopleiding nodig. Bovendien is de deelnemer verplicht ongevallen, overtredingen of misdrijven, waarbij de LZV is betrokken en eventueel opgemaakte processen-verbaal te melden.

Het besturen van een lang zwaar voertuig vraagt om vaardigheden, welke u bij Hoekstra Beroepsopleidingen kunt opdoen. Wij beschikken over een nieuwe LZV-combinatie waarin de lessen worden gegeven. In één dag wordt u klaargestoomd voor het examen. Daarbij wordt u beoordeeld op de deelname aan het verkeer en op de bijzondere verrichtingen.

Klik HIER voor een vrijblijvende offerte, of bel 072-5642000.

Meer informatie? Vraag nu aan!