C1 rijbewijs

Voor wie?

Vanaf 19 januari 2013 heeft Europa er een nieuwe rijbewijscategorie bij: het C1 rijbewijs. Het is vooral een aantrekkelijk rijbewijs voor bestuurders van campers, kleine (distributie)vrachtwagens en toekomstige bestuurders van zware BE-combinaties.

Wat mag u nou feitelijk besturen?

U mag met het C1 rijbewijs voertuigen besturen met een toegestane maximum massa die ligt tussen de 3500 kg en de 7500 kg, met een maximum van 8 personen, exclusief de bestuurder. Hieronder ziet u in een kort overzicht wat u met de diverse rijbewijzen mag besturen.

Rijbewijs Categorie Toegestane Maximum Massa Toegestane leeftijd
Categorie B Maximaal 3500 kg Vanaf 18 jaar
Categorie BE Maximaal 7000 kg (combinatie) Vanaf 18 jaar
Categorie C1 Tussen 3500 kg en 7500 kg Vanaf 18 jaar

 

 

Kleine vrachtwagens/Stadsdistributie

Voor transportbedrijven gloort er ook een nieuwe kans. Door middel van het inzetten van vrachtwagens die vallen in de categorie C1, is het bereiken van drukke stadscentra en kleine dorpskernen een stuk eenvoudiger. Daarnaast is het economisch gezien een mooi alternatief voor de grote ‘’C’’ vrachtwagen. Naast de verhoudingsgewijs lage aanschafprijs, is ook het onderhoud en brandstofverbruik een stuk aantrekkelijker dan zijn grote broer. Ook het opleiden van nieuwe chauffeurs kan sneller worden uitgevoerd: De theorie is vereenvoudigd, en in de praktijk zal men het rijden met een C1 vrachtwagen ervaren als een grote personenauto. Dit vergroot de kans van slagen.

Zware B-E combinaties

We kennen ze allemaal wel. De BE- trekkers met daarachter een grote aanhanger of dieplader, met een Toegelaten Maximum Massa (TMM ) van meer dan 7000 kg. Veelal gebruikt voor autotransport, vervoer van machines of vee. Vanaf 19 januari 2013 zijn de regels aanzienlijk veranderd voor dit soort type voertuigen. Indien men als nieuwe bestuurder met dit soort combinaties wenst te gaan rijden, voldoet het ‘’oude’’ BE rijbewijs niet meer. Er zal in dat geval uitgeweken moeten worden naar het C1E rijbewijs. Als dit C1E rijbewijs behaald is, mag men met een combinatie rijden die een TMM heeft van 12000 Kg. (Trekkend voertuig maximaal 7500 kg + Aanhanger maximaal 4500 kg = TMM 12000 kg).

Wilt u het C1 rijbewijs gaan behalen voor privégebruik?

Klik hier voor meer informatie

Wilt u graag meer informatie over het C1 rijbewijs? U kunt ons telefonisch bereiken op 072-5642000 of door onderstaand formulier in te vullen. Wij informeren u graag verder over deze opleiding

Meer informatie? Vraag nu aan!